باغبانی نوین نويسندگان « دستورالعمل احداث نهالستان درختان میوه »
احداث باغهای سالم، یکنواخت و اقتصادی زمانی میسر میشود که زمینههای لازم برای تولید نهال سالم، و دارای اصالت ژنتیکی و مطابق با استانداردهای مصوب فراهم گردد.
با توجه به تصویب قانون ثبت ارقام و ابلاغیه مورخ 20 مرداد 1382 مبنی بر تاسیس موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، کلیه وظایف مربوط به ساماندهی نهالستانها در رابطه با کنترل و گواهی بذر و حفظ حقوق مالکیت معنوی بهنژادگران و همچنین شناسائی و ثبت ارقام جدید و فقط حقوق مالکیت معنوی گیاهی در کشور، بعهده موسسه مذکور میباشد.
نمایندگان این موسسه در مراکز تحقیقات استانها مستقر بوده و ساماندهی نهالستانها و فعالیتهای تکثیر گیاهی را با هماهنگی سازمان جهاد کشاورزی استانها تحت نظارت و کنترل خواهند داشت.
نهالستان:
نهالستان به مکانی گفته میشود که با توجه به منابع آب و خاک و شرایط آب و هوایی برای تولید و تکثیر نهال و اندامهای تکثیری سالم و اصیل و منطبق با ضوابط قرنطینهای مورد استفاده و بهرهبرداری قرار میگیرد.
مواد گیاهی قابل تکثیر:
مواد گیاهی قابل تکثیر شامل: بذر، نهال ( پیوندی و غیر پیوندی)، پیوندک، قلمه، نشاء، پاجوش و اندامهای گیاهی حاصل از کشت بافت که از نظر اصالت ژنتیکی همگون و قابل کشت و تکثیر میباشند، اطلاق میگردد.
متقاضی احداث نهالستان:
به اشخاص حقیقی یا حقوقی اطلاق میشود که شرایط و امکانات لازم برای تولید و عرضه مواد گیاهی را دارا باشند.
روش کار:
1- متقاضی احداث نهالستان ابتدا میبایست با درخواست از مدیریت شهرستان مربوطه خود را به سازمان جهاد کشاوزی استان معرفی نماید. سازمان جهاد کشاورزی متقاضیان واجد شرایط را مطابق بند 4 این دستورالعمل، جهت بررسی و تائید نهایی به موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال معرفی مینماید که پس از طرح موضوع در کمیته صدور مجوز این موسسه، مجوز احداث نهالستان برای متقاضی صادر میگردد.
شرایط و ضوابط:
1- هر نهالستان بایستی دارای یک مدیر فنی با درجه حداقل لیسانس کشاورزی ترجیحاً در رشته باغبانی و یا در رشتههای زراعت، اصلاح نباتات و گیاهپزشکی و با 3 سال مفید در زمینه تولید نهال و عضو سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان مربوطه باشد.
2- تولید کننده و مدیر فنی عهده دار کلیه مسائل فنی نهالستان و وظیفه انجام دقیق دستورالعملهای اجرایی تولید، عرضه و جابجایی نهال با رعایت اصول و مقررات قرنطینهای داخل کشور میباشد. دارنده نهالستان مسئولیت نهائی تولید و کیفیت نهال را دارد.
3- تولیدکننده و مدیر فنی نهال موظف به رعایت کلیه مقررات و دستورالعملهای فنی و بهداشتی صادره از طرف موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال به عنوان مرجع ملی تولید نهال و رعایت دقیق اصول قرنطینهای صادره از طرف سازمان حفظ نباتات میباشد.
4- حضور و نظارت مدیریتی برای هر نهالستان یک اصل ضروری است، چنانچه به هر دلیلی کارشناس مربوطه همکاری خود را قطع نماید، کارشناس جدید باید حداکثر ظرف مدت 3 ماه به سازمان جهاد کشاورزی استان معرفی و پس از اعلام به موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال مشغول به کار شود.
5- مدت اعتبار پروانه تولید نهال دو تا سه سال برحسب نوعگونه و منطقه میباشد و در صورت رعایت دقیق اصول و مقررات موضوع این دستورالعمل قابل تمدید خواهدبود.
6- تولیدکننده نهال بایستی حداقل دارای یک واحد تولیدی نهال حداقل (2 هکتار) زمین مزروعی مطلوب با تناوب سه ساله (6 هکتار) برای تولید و تکثیر نهال، آب کافی و سالم ( حداقل 1 لیتر در ثانیه به ازاء هر هکتار) در اختیار خود داشتهباشد، که با رعایت تناوب اقدام به کشت نماید.
7- در صورتی که زمین مورد نظر نهالستان استیجاری باشد. بایستی حداقل زمان اجارهنامه پنجساله باشد.
8- در اراضی مورد نظر برای احداث نهالستان بایستی، آزمون خاک و آب انجام شده و به تایید کمیته فنی در استان مربوطه رسیدهباشد.
9- آزمون خاک بایستی از نظر عمق مناسب عدم وجود بیماریهای خاکزی، نماتدهای مضر و عاری بودن از علفهای هرز دائمی هر منطقه، انجام و توسط کمیته فنی تائید گردد.
شرایط لازم برای محل احداث نهالستان:
1- شرایط مدیریت حفظ نباتات مبنی بر مناسب بودن محل احداث نهالستان از نظر مسائل قرنطینهای الزامی میباشد. تائیدیه مربوط توسط کمیته فنی اخذ میگردد.
2- نهالستان بایستی در محلی احداث شود، که دارای اقلیمی مناسب برای تولید و تکثیر گیاه مورد نظر از لحاظ شرایط آب و هوایی و خاک باشد.
3- محل احداث نهالستان، بمنظور رعایت اصول بهداشتی در تولید نهال سالم و جلوگیری از آلودگی نهال باید با رعایت فاصله از باغات درختان میوه مثمر/غیرمثمر حداقل 2000 متر باشد که میبایست به تائید کمیته فنی برسد.
4- اخذ مجوز لازم در مورد محل مناسب احداث نهالستان، پس از ارائه مدارک مورد نیاز مبنی بر تامین آب و آزمون آب و خاک، شرایط آب و هوائی، کادر فنی، گواهی سلامت، از طرف موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال الزامی است.
ضمناً قبل از تائیدیه نهایی باید مدارک فوق به تائید کمیته فنی نهال رسیدهباشد.
تاسیسات و تجهیزات مورد نیاز احداث نهالستان:
1- انبار قابل کنترل مورد نیاز نهالستان جهت انباشت و نگهداری نهال با رطوبت و درجه حرارت C°10-4 کنترل متناسب با حجم تولیدی محصول ضروری است (حداقل 12 مترمربع).
2- انبارمناسب جهت حفظ و نگهداری لوازم و امکانات کار.
3- در اختیار داشتن یکدستگاه تراکتور باغی با ادوات مورد نیاز(خیش، روتیواتور و غیره ...)
4- در اختیار داشتن یکدستگاه نهالکن
5- در اختیار داشتن یک دستگاه سمپاش تراکتوری
6- گلخانههایی با رطوبت و دمای معین و کاملاًکنترل شده برای مراقبت از نهالهای تولید شده از طریق کشت بافت و گلخانه برای سازگار نمودن نهالهای تولیدی با شرایط مزرعه
7- حوضچه برای ضدعفونی کردن نهال
8- سیستم آبیاری مناسب برای نهالستان
9- سایر لوازم مورد نیاز در نهالستان
خصوصیات نهال تولید شده در نهالستان و چگونگی تحویل به باغدار (خریدار):
1- مواد گیاهی تولیدشده بایستی بر حسب نوع گیاه و رقم مطابق با استاندارد هر ماده تعریف شده در ضمیمه این دستورالعمل باشد.
2- مواد گیاهی تولیدشده بایستی دارای اصالت نژادی رقم مشخص باشد.
بخصوص در مورد گیاهان پیوند شده حصول اطمینان ژنتیکی برای پایه و پیوندک از طرف این موسسه الزامی است.
3- مواد گیاهی تولید شده بایستی عاری از هرگونه آفت و عوامل بیماریزا و قرنطینهای باشد. ضمن اینکه تولیدکننده نهال موظف به دریافت گواهی سلامت از طرف مدیریت حفظ نباتات استان باشد.
4- تولید کننده نهال بایستی برای ارقام گیاهی که نیاز به رقم گردهزا (تلقیح کننده) دارند نهال ارقام گردهزا را نیز در اختیار خریدار نهال (باغدار) قرار دهد. موسسه مسئولیت کنترلهای فوق را عهدهدار خواهدبود.
5- نهالستانهای تولید نهال پیوندی، جهت تهیه پیوندک و قلمهها بایستی از باغات مادری استفاده کنند که به تائید موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال و کمیته فنی استان از نظر سلامت و اصالت نژادی رسیده باشد.
تبصره: ایجاد باغات مادری مورد تائید، بوسیله اظهارات خود اقراری حقوقی تولیدکننده انجام میگیرد.
6- نصب اتیکت بر روی اندام گیاهی تکثیری (پایه و پیوندک) به منظور فروش که به تائید موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال رسیدهباشد الزامی است.
اعضاء کمیته فنی:
1- مسئول واحد استانی موسسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذرو نهال (دبیر)
2- مدیر باغبانی استان
3- نماینده حفظ نباتات
4- مرکز تحقیقات شامل نماینده (تحقیقات آفات و بیماریها، تحقیقات آب و خاک و تحقیقات باغبانی)
ساس نظرات شما عزیزان:
sssssss
salooooooooooooooom ver nice
پيوندها
تبادل لینک
هوشمند
|
|||||||||||||||||
|